Hubnutí

racek.jpg (5216 bytes)Nadváha patří k velkým problémům soudobé společnosti. Má přímý vztah ke vzniku závažných onemocnění, jako je diabetes, ateroskleróza či dechová nedostatečnost, průběh jiných chorob zhoršuje a urychluje (artróza apod.). Mnozí si uvědomují obezitu především jako „kosmetický“ problém a asi jen málokdo z obézních lidí si nepřeje zhubnout. Vítají proto stále častěji se objevující nabídku zázračných tablet, které zajistí rychlý a trvalý úbytek hmotnosti, aniž by bylo třeba omezit příjem energie a tedy změnit životosprávu. Citujeme z nabídky těchto přípravků:

„Ananasové tobolky obsahují enzym bromelain; je vědecky dokázáno, že spaluje 900x více tuků.“ „Enzym obsažený v Tropislimu tráví tuky v množství 600x větším, než je jeho váha.“ „Bioaktivní složky Tropislimu a Greenslimu najednou napadají všechny vrstvy tuku a aktivizují všechny spalovací mechanismy.“ „Enzym z Rapidslimu odbourá špatně spalované tuky už v jídle a kalorie budou absorbovány, aniž by se převáděly na tuky.“ „Kapsle Papaya Slim obsahují enzym papaina, který aktivuje a urychluje proces spalování tuků 2000x.“ „Garciline obsahem kyseliny citrónové zajišťuje, že kalorie se nemění v tuky, energie našeho těla se zvyšuje; působí na centrum pocitu nasycení a navádí zkonzumované kalorie v jídle k vytváření rezervy cukru.“

Všechny přípravky mají společné to, že urychlují spalování tuku, který se „vylučuje přírodními cestami.“ K 1 4 tabletám denně lze přijímat nezměněné množství potravy a při tomto režimu je zaručován rychlý a trvalý úbytek hmotnosti (10 kg za15 dní, 25 kg za 4 týdny, 7kg za12 dní, dokonce 10 kg za týden!).

A nyní dovolte, abych věrohodnost uvedených údajů zhodnotil z hlediska lékaře-biochemika. Nejprve k obsahu enzymů v přípravcích. Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, které urychlují chemické pochody v organismu. Skutečnost, že štěpí mnohonásobně více substrátů, než je hmotnost enzymů, je vlastností všech enzymů a není třeba ji zdůrazňovat. Zarážející jsou však údaje o konkrétních enzymech: ananas a příbuzné rostliny opravdu obsahují bromelain, papaya obsahuje enzym papain (ne papaina). Jedná se však o proteázy, tj. enzymy štěpící výlučně bílkoviny. I kdybychom tedy snědli uvedených výtažků „metrák“, nerozštěpí nám uvedené enzymy ani gram tuku, protože to neumějí.

Enzymy urychlující štěpení tuků (lipidů) se nazývají lipázy. V organismu zdravého člověka je jich dostatek: lipáza tvořená ve slinivce břišní zajišťuje štěpení tuků z potravy v tenkém střevě, další typy lipázy najdeme ve výstelce cév a v tukové tkáni. Jejich činnost je přísně řízena: ke štěpení tuků dochází jen tehdy, když to organismus potřebuje – když z nich potřebuje získat energii. A to jen tehdy, je-li příjem energie ve stravě nižší, než člověk potřebuje ke své činnosti. Pak dochází ke štěpení zásobních tuků a člověk hubne. Žádná jiná možnost zvýšit štěpení tuků neexistuje. Co by totiž organismus se získanou energií dělal? Při nadbytku příjmu energie si člověk právě vytváří tukové zásoby. Druhá možnost zbavit se energie ve formě tepla nepřipadá u zdravého v úvahu; nastává např. při zvýšené tvorbě hormonů štítné žlázy (proto tito pacienti hubnou a je jim horko), toto však není přirozený způsob hubnutí. Ani kyselina citrónová nemůže navodit hubnutí. Je to totiž zcela běžný metabolit, který vzniká v našem organismu v ztv. Krebsově cyklu, sloužícím k zisku energie. Navíc kyselinu citrónovou obsahuje nejen exotické, ale i naše ovoce; jako taková přidává se do džemů a sirupů. Popisované „rezervy cukru“ existují jen v játrech, kde je cukr uložen ve formě glykogenu (obdoba rostlinného škrobu). Jeho zásoba je však velmi malá a představuje jen asi jednodenní spotřebu energie. Větší zásoby energie se ukládají vždy jen ve formě tuku, což je pro organismus mnohem výhodnější. Přívod kyseliny citrónové na této skutečnosti nic nezmění.

Jak je to s rychlostí úbytku tělesné hmotnosti? Člověk se sedavým zaměstnáním, který alespoň část dne věnuje nepříliš intenzivnímu cvičení, spotřebuje denně asi 2800 kilokalorií (kcal). Nepřijímá-li žádnou potravu, získává energii z tuků. V 1 gramu tuku je ukryto 9 kcal. Snadno spočítáme, že při úplném hladovění, i když vezmeme v úvahu neúplné spalování tuků, spotřebujeme něco přes 300 gramů tuku denně. Úbytek hmotnosti tedy nemůže být větší než 1 kg za 3 dny, a to při úplném hladovění. Výše uvedené slibované výsledky dokonce při normálním příjmu potravy jsou nedosažitelné a zcela nereálné.

Jediný způsob, jak se zbavit nadváhy, je omezit přísun energeticky bohatých látek ve stravě a současně zvýšit tělesnou aktivitu. Jíme přitom dostatek zeleniny a ovoce, které zajistí potřebné vitamíny, minerály a vlákninu, omezujeme přílohy. Lepší je spotřeba menšího množství potravy ve více dávkách (jíme 5x denně) než menší počet větších porcí. Tělesná aktivita je potřebná nejen pro zvýšení energetického výdeje a tedy účinnější hubnutí, ale i pro zachování aktivní svalové hmoty a tělesné kondice. Popsaný způsob je jistě náročnější než doporučované tabletky, které zajíme vepřovým s deseti knedlíky; věřte však, že je jediný účinný – po druhém zhubne jen naše peněženka.

Na závěr snad ještě několik slov o účinku často doporučovaných masáží či zahřívání partií, které obsahují nadbytečný tuk a které by bylo žádoucí zmenšit. Jak už jsem uvedl, nastane úbytek hmotnosti vždy, je-li výdej energie větší než její příjem v potravě. Proces hubnutí postihuje organismus vždy jako celek, rovnoměrně, a masáže příslušných partií (hýždí, břicha apod.) nikdy nemohou vést k jejich redukci; nic nezmění např. na sklonu mít silnější dolní polovinu těla, danou konstitucí jedince.

Zahřívání příslušných partií speciálními pásy, vyhřívanými přesně na 37°C, by podle autorů metody mělo aktivovat enzymy a vést k právě chtěnému štěpení tuků v uvedené části těla. A to bez nutnosti jakkoli zvýšit energetický výdej – vzpomeňme na televizní reklamu, kde dívka leží na břiše, čte knihu a pás přiložený na hýždích zajišťuje jejich zmenšení do požadovaného tvaru. Tento způsob (předešleme, že rovněž neúčinný) je založený na několika chybných předpokladech. Jak již bylo uvedeno, hubnutí postihuje vždy celý organismus rovnoměrně, nelze žádným způsobem zhubnout jen v požadované části těla. Enzymy štěpící tuky, lipázy, se aktivují pouze při potřebě získat energii ze zásobních tuků, tedy při nerovnováze mezi jejím nízkým příjmem a vyšším výdejem. Jakékoliv zahřívání tukové tkáně nemůže vést ke zvýšení účinku lipáz a tedy ke štěpení tuků.

A konečně poslední nehoráznost: je pravda, že účinnost enzymů je největší při teplotě 37°C, což je teplota tělesného jádra. Povrch těla je však jen o několik stupňů chladnější a při této teplotě enzymy pracují rychlostí jen o několik málo procent pomalejší; účinnost ztrácejí až při teplotě blížící se 0°C a tak chladný povrch těla živý člověk přece jen nemá. I kdyby tedy místní zahřátí na enzymy působilo, zvýšila by se jejich účinnost jen nepatrně.

Zarážející je, že výše uvedené poznatky, které jsou základem studia medicíny již v prvých ročnících, může propagovat osoba vlastnící lékařský diplom. Ale to již není smyslem tohoto článku. Ten si klade za cíl vysvětlit, proč jsou všechny snadné a rychlé metody hubnutí jen pohádkou a dospělí by snad už pohádkám věřit neměli.

Prof. MUDr. Jaroslav Racek, CSc.,
přednosta ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Plzeň

hlavní téma • zdravá rodina 6/99 • s. 8, 9